Fläskets vänner höll sitt första möte den 21 november 2012.

Vad är då Fläskets vänner?

Jo, Fläskets vänner är ett gäng ”grabbar” (oldboys…) med rötterna i Horndal. Gruppen har tagit som sin uppgift att samla in, digitalisera och katalogisera gamla fotografier från samhället.

Hur uppstod idén och namnet?

De nyblivna pensionärerna Hans ”Loffe” Norgren och Kjell Gustavsson träffades vid en motionspromenad. De upptäckte att de hade ett gemensamt intresse för fläskrätter. Många gamla hederliga fläskrätter verkade ligga i riskzonen att försvinna och man tyckte att man borde samla några likasinnade och återupprätta den gamla fläsktraditionen.

När så Bengt Söderqvist fick höra talas om idén föreslog han att den skulle kopplas ihop med en annan idé som diskuterats, nämligen att träffas och studera gamla Horndalsfotografier. Gruppens namn kändes självklart: Fläskets vänner. Matlagningsansvarig ansågs också självklar: Den gamle kocken Loffe. Han fick därmed en central roll i sällskapet och har sett till att massvis av läckra fläskrätter hamnat på våra tallrikar under åren.

Sällskapet har 12 medlemmar och kvalificerande är att man har horndalsrötter och intresse för gamla foton.

När detta skrives (den 30 mars 2017) har vi digitaliserat och katalogiserat 1475 foton. Dessa har vi dels tagit ur egna samlingar och dels har andra ortsbor varit tillmötesgående och lånat ut sina bilder.

Vid julmarknader och Bruksdagarna i Bruksparken har vi under några år visat bildspel.

I gamla brukskontoret har vi ställt i ordning ett ”nostalgirum” med gamla föremål. Där finns också fyra pärmar med foton från vår samling.

Och nu, i december 2017, breddar vi vår publicering ytterligare genom att börja lägga ut vår bildsamling på denna hemsida.

Mycket nöje!

Tyvärr tvingas vi stänga ner kommentatorsfälten. Detta på grund av att vi får så många skräpmail, upp till två tusen per vecka, som måste plockas bort. Så om ni har någon kommentar eller fråga använd länken här nedan för ett mail.

Kontaktuppgifter: Mail till webmaster

IMG_8719 - med Torbjörn 2 copy